Matvarer ikke å spise med nyrestein

February 1


Matvarer ikke å spise med nyrestein


En stein er et vanskelig stykke materiale som dannes i nyrene når kalsium, oksalat eller fosfor stoffer i urinen blir konsentrert. Nyrestein er en av de vanligste urinveislidelser, og kan være svært smertefullt å passere. Forskning har funnet at visse matvarer, mineraler og væske kan faktisk fremme nyre stein formasjonen, særlig hos disponerte individer. Lær hva matvarer for å unngå å bidra til å hindre gjentakelse av steiner.

Identifisere nyrestein


Matvarer ikke å spise med nyrestein


To typer steiner kan påvirkes av kostholdet - kalsium steiner, som inneholder kalsium oksalat og kalsium fosfat steiner, og urinsyre steiner. Kalsium oxalate steiner er den vanligste og kan være forårsaket av høy kalsium og oksalat utskillelse. Kalsium fosfat steiner kan være forårsaket av både høye kalsium- og høy pH i urinen. Urinsyre steiner danner da sur urin som har en lav pH-verdi blir konsentrert med urinsyre.

Grense Animal Protein


Matvarer ikke å spise med nyrestein


Animalsk protein kan øke risikoen for både kalsium og urinsyre steiner. Purine er et stoff som finnes i animalsk protein som er brutt ned til urinsyre i urinen og kan føre til urinsyre stein formasjon. Matvarer høyest i puriner inkluderer innmat, som lever, hjerte og nyre; ansjos; sardiner; makrell; torsk; sild; blåskjell; kamskjell; reker; kalvekjøtt; bacon; og sjysaus. Unngå disse matvarene hvis du er i faresonen for urinsyre steiner. Syren i animalsk protein kan også øke kalsium og citrat redusere utskillelse i urinen, som kan være assosiert med øket risiko for kalsium steiner. For å hindre gjentakelse av urinsyre og kalsium steiner, begrense animalsk protein til 6 gram per dag.

Unngå Sodium


Matvarer ikke å spise med nyrestein


Natrium kan øke risikoen for kalsium oksalat og fosfat steiner ved å forårsake nyrene å skille ut mer kalsium i urinen. Kalsium kan kombinere med oksalat og fosfor for å skape steiner. Å begrense natrium til 2300 milligram per dag, unngå typiske high-natrium matvarer, for eksempel fast food, hermetisk supper og grønnsaker, syltet mat, bearbeidet frosne måltider, kjøttpålegg, pølser og snacks. Se etter skjulte kilder til natrium på listen ingredienser, slik som mononatriumglutamat, natriumalginat, natrium-nitrat eller nitritt, bakepulver, natron og dinatriumfosfat.

Når skal man unngå Oxalate & Vitamin C


Matvarer ikke å spise med nyrestein


Begrense oksalat i kostholdet ditt hvis du er i faresonen for kalsium oksalat stener. Mat med høyt oksalat kan øke nivåene i urinen. Når oksalat kombinerer med kalsium, er kalsium oksalat stener dannet. Høy-oksalat matvarer inneholder spinat, rødbeter, rabarbra, nøtter, hvetekli, bokhvete og sjokolade. Det er også noen bevis for at doser vitamin C eller askorbinsyre kosttilskudd større enn 2000 mg kan øke stein formasjon i de som er i faresonen.

Stein-Fremme Fluids


Matvarer ikke å spise med nyrestein


Væskeinntak er svært viktig for de med nyrestein. Væsker fortynne urinen og redusere konsentrasjonen av mineraler som danner steiner. Velge riktig væsker er nøkkelen. Noen undersøkelser viser at visse væsker, for eksempel mørke Colas, inneholder fosforsyre og kan øke risikoen for nyrestein. Brus inntaket generelt er assosiert med vektøkning, noe som også øker risikoen for nyrestein. Unngå brus helt å bidra til å redusere tilbakefall av steiner. Drikk mest vann og tar sikte på å konsumere mellom åtte til 12 kopper væske per dag for å bidra til å hindre alle typer nyrestein.